Szolgáltatások

Könnyűszerkezetes házak

A leendő építtetők, érdeklődők általában nincsenek tisztában a könnyűszerkezetes építkezés fogalmával. Nem tisztázott, hogy mi az előnye a készházakkal, téglaépítésű házakkal szemben. Engedje meg, hogy ehhez egy kis ismertetővel szolgáljak:

A könnyűszerkezetes házat sokszor összetévesztik a készházzal, ami egy házgyári termék, a falak elemei teljes egészében a gyártóüzemben készülnek, a helyszínen csak a kész elemek összeszerelése történik. Ezzel szemben a könnyűszerkezetes házak építése teljes egészében a helyszínen zajlik, nincsenek előregyártott elemek, illesztési problémák. Legfontosabb jellemzője: a szerkezet a helyszínen kerül összeszerelésre.

Sikerességét köszönheti a gyors kivitelezési időnek (ezért említik sok helyen gyorsházként), ami az állandó építőanyagár emelkedés miatt nemcsak az építtető idegrendszerét, hanem pénztárcáját is kíméli. A könnyűszerkezetes házaknál nem kell minimum egy évig várni, mint a hagyományos tégla építésű házaknál, hogy a megfelelő száradási időket betartva elkészüljön a leendő otthona, itt a száraz technológiának köszönhetően folyamatos az építkezés és előrelátható a befejezés dátuma.

Szeretném megjegyezni, hogy a könnyűszerkezetes épületek hőszigetelő képessége jobb az átlagosnál.

A számok magukért beszélnek: energia megtakarítás 30-50%-os, épületeink hőátbocsátási tényezője 0,13 W/m2K.

Állékonyság tekintetében, a szél- és hóteherrel szemben a könnyűszerkezetes házak felveszik a versenyt a hagyományos házakkal, míg rengésállóságban felül is múlják azokat.

Miért könnyűszerkezetes?

 • A könnyűszerkezetes házak a világon a legelterjedtebb házak.
  A világ legnagyobb luxus toronyházai is mind könnyű acélszerkezetes technológiát használnak. Családi ház szinten is több könnyűszerkezetes ház épül a világon, mint amennyi téglaház.
  Ez számunkra azért furcsa, mert Magyarországon a szocializmusban az államilag támogatott gáz annyira olcsó volt, hogy mi az utcát fűtöttük és fittyet sem hánytunk arra, hogy a világ már évtizedek óta mekkora törekvéseket folytat az energiapazarlás visszaszorítására.
 • Olaszországban, Svájcban, Kanadában, az USA-ban,  Skandináv országokban, Németországban, Ausztriában évtizedek óta több könnyűszerkezetes ház épül fel, mint amit más technológiával kiviteleznek.
 • A könnyűszerkezetes házak 4 nagy előnye: A rendkívül gyors kivitelezés és a kiemelt energiatakarékos fal, tető és födémszerkezet, valamint a földrengések esetében az állékonyság, végül, de nem utolsó sorban egy könnyűszerkezetes családi ház 10%-kal nagyobb belső teret ad a tulajdonosának, mint egy téglaház, ha azonos szigetelési értéket alakítunk ki.
 • Egy modern könnyűszerkezetes ház 30 cm-es falvastagság esetén összehasonlítva egy modern téglafallal több, mint 200%-kal jobban hőszigetel, ezáltal kisebb a hővesztesége.
 • A könnyűszerkezetes házakban nincsenek allergén anyagok, a gipsz, melyet falburkolásra használnak természetes anyag. A falakban lévő kőzetgyapot és üveggyapot pedig nem juthat be a lakótérbe.
 • A könnyűszerkezetes családi házak száraz technológiával épülnek, ezért nem maradhat víz a falakban, mely a későbbiekben penészesedést okozhatna, de hőhidak sincsenek a homogén anyagfelhasználásnak köszönhetően.
 • Mi akkor a hátránya egy könnyűszerkezetes háznak: Egy hátrányt szokás emlegetni, ez pedig a hőtárolás hiánya. Ez valóban igaz. De igaz ez egy modern téglaházra is. Hőtárolás a vályogházakban és a kisméretű téglaházakban és a betonfalazó elemekből épített házakban van, de utóbbi kettőnek pedig hőszigetelési értéke rendkívül rossz, ezért ott még külön szigetelésekre van szükség, ami 50 cm feletti falvastagságnál ad annyi hőszigetelési értéket, mint egy 30 cm-es könnyűszerkezetes fal. A hőtárolást lehet fokozni a könnyűszerkezetes házakban is. Legegyszerűbb, ha az építészre bízzuk ezt a kérdést, és már a tervezésnél úgy tájolja a házat, hogy az kedvező legyen. Megfelelő tájolással, eresztúlnyúlással, árnyékolókkal elérhető a kellemes nyári hőérzet egy könnyűszerkezetes házban is.

 

Miért mi?

Általunk épített házak

Korunk egyik legfőbb problémája a klímaváltozás kérdése, melyhez szorosan kapcsolódik a káros anyag kibocsátás hihetetlenül magas szintje. Környezetünk védelme érdekében szükség van ennek csökkentésére, korlátozására, illetve az újrahasznosítható energiaforrások lehető legmagasabb felhasználására, hiszen a hagyományos energiaforrásaink végesek. Ehhez nyújt segítséget az „A”, „A+”, illetve passzív ház energetikai besorolású házak építése, amik speciális szigetelési technika segítségével teremtik meg a komfortos otthon érzését. A skandináv országokban 70% felett van a könnyűszerkezetes házak aránya, míg Németországban, Ausztriában és Svájcban az új házak több mint 50%-a ezzel a technológiával készül. Az általunk kínált lehetőségek az alábbiak:

Standard – a kompromisszumkész építkezőknek:

A mai világunkban a pénz a legfontosabb meghatározója egy építkezésnek. A standard modellünket azoknak ajánljuk, akik a minőséget keresik megfizethető áron egy könnyűszerkezetes ház egészében. A cégünk által fémjelzett magas minőség ebben a modellben párosul az általunk beépített minőségi termékek standard kategóriájával.

Classic – a gazdaságos építkezőknek:

A classic modellünket azoknak ajánljuk, akiknek az általunk garantált magas szintű szakmai kivitelezésen és a beépített minőségi anyagokon túl fontos a fiatalos megjelenés, valamint a komfortosabb életérzés.

Prémium - az extra építkezőknek:

Prémium modellünket azoknak ajánljuk, akik nem ismerik a kompromisszumot, akiknek fontos a csúcsminőség, a mai technika által nyújtott kényelem, a kimagasló komfort és a hosszútávú biztonság.

Alacsony és garantált bekerülési költség

Az általunk kivitelezett könnyűszerkezetes házak bekerülési költsége a hagyományos technológiával épített házak bekerülési költségének 2/3-át teszik ki. A végleges bekerülési ár már a tervezés során kalkulálható és fix. Azáltal, hogy a megrendelő rendkívül rövid időn belül kulcsrakész állapotban átveheti az épületet, az áremelkedés és a félreértések bekövetkezésének valószínűsége nulla.

Nagy hőszigetelő képesség

A házaink hőszigetelése kedvezőbb, mint a téglaépítésű házaké. A felfűtési idő rendkívül gyors, melynek oka a kőzetgyapot kiváló hőszigetelő képessége. Ennek köszönhetően a ház rendkívül energiatakarékos, így fenntartása alacsonyabb költségekkel jár. A hőszigetelési technológia miatt az energia megtakarításának mértéke akár ötven százalék is lehet egy hagyományos házzal összehasonlítva.

Környezettudatosság

Az általunk épített házakban a beépített anyagok kiemelkedő hőszigetelő képessége minimálisra csökkenti a hőveszteség mértékét, ezért minden megbízónknak javasoljuk, hogy az általuk megálmodott otthon fűtését és melegvíz előállítását a nap ingyenesen elérhető energiáját  felhasználva oldják meg. (Kedvezőtlen időjárás esetén szükséges fűtést és melegvízellátást – szintén környezetbarát – elektromos fűtéssel biztosítjuk.) Amennyiben erre nincs igény, a hagyományos fosszilis energiahordozók felhasználásával biztosított fűtés és melegvízellátás is kiemelkedő költséghatékonysággal biztosítható, a magas hőszigetelési mutatóknak köszönhetően.
Az építés során felhasznált alapanyagok környezetbarátok, az ezen anyagokkal kapcsolatos allergiás panaszok száma lényegesen kisebb.

Nagyobb hasznos tér

A vékonyabb falszerkezetnek köszönhetően nagyobb hasznosítható belső tér keletkezik.

Biztonság

Az általunk épített ház egy hagyományos tégla házhoz képest a felhasznált fa építőelemek és a kialakított falszerkezet rugalmasságából adódóan fokozottabban ellenáll a földrengésnek.

Hosszú élettartam

A könnyűszerkezetes épületek várható élettartama meghaladja a hagyományos technológiával felépített házakét. Egy ilyen könnyűszerkezetes ház akár több száz évig is állhat elhanyagolható mértékű karbantartási munkálatokkal, mivel kizárólag kezelt fákkal dolgozunk, melyek védelmet nyújtanak a kártevők ellen.

Gyorsaság

Megépítése rendkívül gyors, az építési technológiának köszönhetően akár három hónap alatt kivitelezhető.

Bármikor megépíthető

Évszakoktól független az építése, az év bármely szakában elkészíthető.

Hőtárolás

A speciális építőanyagoknak (üvegszállal erősített betonalap, stb) köszönhetően az általunk épített házak hosszabb ideig tartják meg a meleget, ami szintén a  költséghatékonyság mellett szól.

Szolár rendszer

A kiváló hőszigetelési képességnek köszönhetően lehetőség van – és javasolt is – a napkollektoros fűtési megoldás előnyben részesítésére, melyet szükség esetén az elektromos kazán egészít ki. Ennek köszönhetően a fűtés és a meleg víz költségei a hagyományos házaknál megszokott árak töredékét teszik ki. Továbbá a szolár rendszer gondoskodik a fűtésről, illetve a hideg és melegvízről, ennek köszönhetően a gázt nem szükséges bevezetni a telekre.

Napelemes rendszer

Hálózatra termelő napelem rendszerek fő előnye, hogy a napelem cellák által megtermelt elektromos áramot nem szükséges azonnal felhasználni, nem szükséges tárolni. Amennyiben az aktuálisan megtermelt villamos energia több, mint a felhasznált, az a hálózatba kerül betáplálásra, amelyet egy a szolgáltató által jóváhagyott, programozott digitális mérőóra segítségével a szolgáltató a villanyszámlában jóváír, így a nyári „túltermelést” télen elfűthetjük. A napelem rendszerek élettartama elérheti a 40-50 évet.

 • TECHNOLÓGIA
  • Az épület kitűzése, szintezése

A telek műszeres szintezését követően kitűzzük a sávalapot és meghatározzuk a teherhordó falak helyét, valamint az épület majdani 0,00 szintjét.

 • Alapozás

Az épület alapozási terve alapján a földet géppel kiássuk. Az alapozási mélység a telek adottságaitól függ, de általában 80-90 cm mély és 40 cm széles. Amennyiben az altalaj nem vízszintes az alap lépcsőztetésével oldjuk meg, hogy a beton alap síkja vízszintes legyen.

Az alaptestet C8-32/KK betonnal töltjük mixer segítségével.

 • Lábazat

Az elkészült alaptestre 20x50x23 cm-es zsalukő kerül, a zsaluzat magassága rajz szerinti kialakítással készül, általános esetben 1 sorral számolva.

A zsalukövet C12-16/KK betonnal pumpálva töltünk be.

                            Fogadó szint

A lábazati falak közé földet terítünk, melyet rétegesen tömörítünk. A szennyvízlefolyók, illetve a bejövő vízcsövek gégecsöveit elhelyezzük az alaptestbe. A tömörített földre vöröskavicsot, majd nagy szemű kavicsot töltünk, melyet tömörítünk és ledöngölünk. A kavicságyra 5mm-es vashálót fektetünk legalább 25cm-es fedéssel, valamint 3-5 cm megemeljük a kavicstól, erre 10cm-es C12-16/KK szerelőbeton kerül.

 • Talajpára elleni szigetelés

A falszerkezet alatt a szerelőbetonra 2 rétegben bitumenes vastaglemezt rakunk. Ez a vízszigetelés majd összeolvasztásra kerül az épület teljes aljzat vízszigetelésével, a felső réteg a szerelőpallóra, az alsó réteg a lábazatra, a zsalukőre kerül lehajtásra

 • Falak favázas falszerkezet

A falszerkezet anyaga 1. osztályú fenyő fűrészáru. A faszerkezet gomba és rovarkárosítók ellen védőkezeléssel ellátott, áztatóban és szárítva. A helyi megmunkálás során eltávolított részek utólagos védőkezelést kapnak.  A faanyag az Őrségből származik. A fal-és a tetőszerkezet statikus tervek alapján a helyszínen készül. A függőleges, vízszintes faszerkezetek és az átlós merevítések a statikus által meghatározott módon és helyen kerül kialakításra.

A kialakított vízszigetelésre 2 sorban egymáshoz szegezéssel illesztve szerelőpalló (talpszelemen szerű) kerül a betonhoz Hilti HIT ragasztóval, valamint menetesszárral és fakötésű alátét használatával kerül rögzítésre.

A függőleges favázszerkezet tengelytávolsága 62,5 cm, a falak merevségét az oszlopok közé átlósan beépítetett merevítések adják (valamint a belső oldali OSB lapok).

Vízszintes bordák 2 sorban a szerkezetet 3 részre osztva kerül elhelyezésre.

Betonyp lemez: a falszerkezet külső oldalára cementkötésű forgácslap ( CK lap, betonyp lemez) kerül, melynek magassági, szélességi mérete igazodik a Falak szerkezethez. A külső burkolatot a szerelőpalló alá 1 cm-rel leengedjük.

Hőszigetelés: Isover üveggyapot hőszigeteléssel töltjük ki a teljes fal vázszerkezetét, a kiegészítő sávokban további hőszigetelés kerülhet. Anyag használat és vastagság lásd: műszaki leírás típusonként.

OSB lapok: A 15 cm-es vázszerkezetre párazáró fólia kerül, majd erre a statikai merevség biztosítása érdekében OSB lap. A lég- és párazárás folytonosságához a párazáró fóliát öntapadó ragasztószalaggal illesszük egymáshoz.

Gipszkartonozás

A külső fal belső oldalára tűzgátló gipszkarton kerül elhelyezésre 1 rétegben.

Vizes helyiségekben tűzgátló, impregnált gipszkarton kerül rögzítésre 1 rétegben.

 • Belső válaszfalak

A belső, nem teherhordó válaszfalak 10 cm-es favázszerkezetből készülnek, az oszlopok 60 cm-ként kerülnek rögzítésre. A végleges méretük 12,5 cm lesz, mivel 1-1 réteg tűzgátló gipszkarton borítást kapnak. A teljes belső keresztmetszetük kitöltésre kerül üveggyapot hő- és hangszigetelő anyaggal.

 • Födém- és tetőszerkezet

A födém- és a tetőszerkezet készítése szintén statikus tervek és számítások alapján készül.

Általános esetben 20 cm magas födémpallók kerülnek 60 cm-es tengelytávolsággal rögzítésre, nagy áthidalásoknál vasgerendák segítségével.  A födémben szintén Isover üveggyapot filc kerül lefektetésre. A födémpallókra ritkított deszkázat kerül, melyre szintén hőszigetelést fektetünk. A rétegek részletes leírását lásd: műszaki leírás típusonként.

A födémre alulról párazáró fólia, szintező léc, valamint tűzgátló gipszkarton borítás kerül.

A tetőszerkezet kialakítása a tetőgeometria függvényében változik. A szarufák mérete, kiosztása statikai tervek szerint. Alap esetben a szarufákra Bramac párazáró fólia kerül, melyet ellenléccel rögzítünk a szarufákhoz, a cserép fogadására tetőléc kerül rögzítésre, melynek távolságát a cserepek mérete határozza meg.

 • Tetőfedés

Bramac beton tetőcserép.

 • Eresz burkolása

Dobozolt ereszt készítünk, melyet lambériával, igény esetén hajópadlóval borítunk.

 • Bádogos munkák

Az épületen félkörszelvényű ereszrendszert készítünk általános esetben. A kémény- és a tető vápalemezei az ereszrendszerrel megegyező anyaggal készülnek.

 • Kémény

Schiedel típusú előregyártott, hőszigetelt kémény – igény szerint.

 • Külső nyílászárók

Komfort KBE típusú műanyag profil rendszerű, ROTO vasalatú nyílászárók. A bejárati ajtók 5 ponton zárodó műanyag nyílászárók, műanyag dekorpanelekkel, melyek katalógusból választhatóak.

A külső-belső párkányok fehér műanyag párkányok, igény szerint színben, anyagban más is választható.

Belső ajtók

Utólag szerelhető belső ajtókat építünk be, melyeket katalógusból lehet kiválasztani. Ezen ajtók utólagos felületkezelést nem igényelnek.

Hőszigetelet padlásfeljáró kialakítása és elhelyezése.

 • Villanyszerelés

A villanyszereléshez a vezetékek szerelését a fal és födémszerkezetben vezetjük el. A vezetékek dupla szigeteléssel vannak ellátva, valamint a nagyobb biztonság érdekében, nem a tartó faszerkezetek között kerül elhelyezésre.

alapszerelvényeket lásd: műszaki leírás típusonként

 • Gépészeti szerelvények

Radiátoros: Bosch kondenzációs kombi gázkazán, lapradiátorok, szerelvények, szaniterek

Padlófűtéses: Bosch kondenzációs kombi gázkazán, padlófűtés, szerelvények, szaniterek

Levegő-hőszivattyús: hőszivattyú melegvíz tárolóval, padlófűtés, szerelvények, szaniterek

 • Használati víz, szennyvíz

A vízvezetékek 5 rétegű műanyagcsövekkel készülnek. A csövek egymáshoz való kötését csőroppantó géppel és a hozzátartozó kötőelemekkel biztosítjuk. A szennyvízvezetékek 100, illetve 50 mm-es csövekkel készülnek.

 • Szigetelt aljzat (víz és hő)

A szerelőbeton felületre bitumenes vastaglemez kerül leolvasztásra, melyet átfedéssel rögzítünk. Az elkészült vízszigetelésre lépésálló polisztirol hőszigetelést helyezünk el, a helyiségeket körben peremszigetelő lemezzel látjuk el. A hőszigetelésre polietilén (pe) fóliát teszünk technológiai szigetelésként. Erre kerül C12-8/KK minőségű aljzatbeton, megfelelő helyeken dilatálva.

 • Felületképzés, festés, lazúrozás

A gipszkarton felületeket kétszer gletteljük, valamint fehér színre festjük diszperziós festékkel. Igény szerint, felár ellenében színes festékkel, valamint tapétával is lefedjük a felületeket.

A látszó faanyagot alapozás után kétszeri lazúrozással látjuk el.

 • Burkolás

A burkolás díja tartalmazza a burkolás munkadíját, valamint az összes, a hideg, meleg burkolathoz szükséges kiegészítőt, azonban a burkolat anyagdíját nem.

 • Vakolás

Az épületek külső homlokzati hőszigetelését a Capatect hőszigetelő rendszerrel kerül kivitelezésre.

Az épület hőszigetelési vastagságát lásd a műszaki leírás típusonként, mely igény szerint egyéb mérettel is kérhető.

A betonyp lemezre Capatect ragasztóval rögzítjük az expandált polisztirol szigetelő lemezt (EPS). A kötésidőt követően az EPS-t mechanikailag, dűbelezéssel is rögzítjük, a dűbeleket EPS takaró kupakkal takarjuk el, a kisebb hézagokat Capatect töltő habbal kinyomjuk, így teljesen egybefüggő felületet kapunk, ezt követően az egész felületet át csiszoljuk. Éleknél élvédőt, a nyílászáróknál csatlakozó profilt használunk. Az EPS lemezeket beágyazó ragasztóba ágyazott üveghálóval látjuk el.

Az alapozó teljes száradása után az egész felületet vékony színvakolattal látjuk el.

Az ár fehér, illetve pasztel színeket tartalmaz, igény esetén sötét színek is kérhetőek.

Igény szerint lábazati vakolatot készítünk.

Készültségi fokok

Szerkezetkész állapot:

Mely magába foglalja a külső, belső, födém szerkezet építését, tetőszerkezetet lécezve, fóliázva, valamint a külső, belső burkolatokat és a hőszigetelést.

Félkész állapot:

Mely tartalmazza a szerkezet kész állapot mellett az alapozást, a nyílászárók beépítését, cserepezést, a bádogos munkát és a kéményt.

Kulcsrakész állapot:

Benne foglaltatik, az előbb felsorolt munkákon kívül a vízvezeték, a fűtés és a gáz szerelése, a burkolás, a belső falak festése, a homlokzat kialakítása, szigetelt aljzat.

Kérje ajánlatunkat

Mintatervek

Mintaterv 01

Mintaterv 02

Mintaterv 03

Mintaterv 04

Mintaterv 05

Képgaléria

Ajánlatkérés

Munkáinkból

További munkáink